wtorek, 26 marca 2013

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką


składniki:

  • jajka - 8 sztuk
  • szynka gotowana - 150 gramów
  • Fix Spaghetti carbonara Knorr - 1opakowanie
  • żółty ser - 200 gramów
  • woda - 50 mililitrów
  • śmietana 36% - 200 mililitrów
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • Sposób przygotowania:

    1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plastry. Kilka odłóż do dekoracji. Ser zetrzyj na tarce, a szynkę potnij w cienkie paseczki, kilka zostaw.
    2. Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną – dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz. Zagotuj i zestaw z ognia.
    3. W przygotowanym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj naprzemiennie jajka, szynkę i ser. Każdą warstwę polej przygotowanym sosem.
    4. Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą, udekoruj pozostałymi plasterkami jajek i paseczkami szynki.
    5. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Podawaj na ciepło. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
    6. Wielkanocne jajka zapiekane z szynką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz