Wielkanocne jajka zapiekane z szynką
składniki:
- jajka - 8 sztuk
- szynka gotowana - 150 gramów
- Fix Spaghetti carbonara Knorr - 1opakowanie
- żółty ser - 200 gramów
- woda - 50 mililitrów
- śmietana 36% - 200 mililitrów
- natka pietruszki - 1 łyżka
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plastry. Kilka odłóż do dekoracji. Ser zetrzyj na tarce, a szynkę potnij w cienkie paseczki, kilka zostaw.
- Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną – dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz. Zagotuj i zestaw z ognia.
- W przygotowanym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj naprzemiennie jajka, szynkę i ser. Każdą warstwę polej przygotowanym sosem.
- Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą, udekoruj pozostałymi plasterkami jajek i paseczkami szynki.
- Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Podawaj na ciepło. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz