niedziela, 1 stycznia 2012

Babeczki z kremem i owocami

Kruche ciasto:

  • 1/2 kg mąki krupczatki
  • 5 łyżek śmietany              
  • 3 żółtka
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • proszek do pieczenia - porcja na 0,5 kg mąki
Wyrobić ciasto - jeśli jest zbyt gęste, dodać dodatkową łyżkę śmietany. Rozwałkować dość cienko (0,5 - 1 cm), wycinać krążki szklanką. Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem (najwygodniej robić to pędzelkiem). Foremki wyklejać ciastem, nakłuć ciasto widelcem. Upiec na złoty kolor w temperaturze 180 st C.

Krem:                                               

  • 2 jajka (ja dałam same żółtka)
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z cytryny (ok. 1 łyżka, można dać ciut więcej, dzięki krem nie będzie mdły)
  • 1 - 1,5 kostki masła
  • ew. cukier waniliony 
Jajka ubić z cukrem na parze, ostudzić ubijając. Utrzeć masło na puszystą masę. Ucierając, dodawać ubite jajka powoli, aby masa się nie zważyła. Na koniec ucierania dodać sok z cytryny.

Dekoracja:

Na dno upieczonej babeczki dajemy pół łyżeczki dobrego dżemu lub konfitury - najlepiej sprawdzi się kwaskowy, np. z czarnej porzeczki. Wokół dżemu wyciskamy krem. Dekorujemy galaretką i owocami. Zjadamy ze smakiem! :)

Uwagi techniczne:

Galaretkę trzeba przygotować dzień wcześniej, aby zdążyła stężeć. Użyć należy wówczas mniej (400 ml) wody. Warto wylać ją na jakąś blaszkę, aby łatwiej było ją kroić.
Z owoców polecam ananasa z puszki i słodkie mandarynki - koniecznie obrane!
Jeśli zaś dla kogoś przepis wydaje się zbyt czasochłonny, cały proces można rozbić na dwa dni: jednego dnia upiec babeczki, a drugiego je udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz