niedziela, 28 kwietnia 2013

Polędwiczki w sosie cytrynowo-kaparowym


Polędwiczki w sosie cytrynowo-kaparowym - składniki:

  • białe wino - 200 mililitrów
  • sok z jednej cytryny - 1 sztuka
  • natka pietruszki (posiekana) - 1 pęczek
  • masło - 100 gramów
  • olej słonecznikowy - 50 mililitrów

Polędwiczki w sosie cytrynowo-kaparowym - Sposób przygotowania:

  1. Umyj mięso, usuń błony oraz żyły i osusz. Następnie obsyp Przyprawą do mięs Knorr i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.
  2. Pokrój drobno cebulę i kapary. Obsmaż mięso na patelni ze wszystkich stron, po czym dodaj cebulę i kapary. Całość podlej białym winem.
  3. Patelnię wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 190°C na około 15 minut.
  4. Mięso przełóż na bok. Do powstałego sosu dodaj Bulionetkę pieczeniową Knorr oraz sok z cytryny. Całość doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj przez chwilę - do momentu, gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
  5. Dodaj masło i natkę pietruszki - energicznie mieszając spraw, aby masło zemulgowało w sosie.
  6. Na koniec pokrój polędwiczki w plastry, ułóż na talerzu i podawaj polane sosem.
  7. Polędwiczki w sosie cytrynowo-kaparowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz