Polędwiczki w sosie cytrynowo-kaparowym
Polędwiczki w sosie cytrynowo-kaparowym - składniki:
- białe wino - 200 mililitrów
- sok z jednej cytryny - 1 sztuka
- natka pietruszki (posiekana) - 1 pęczek
- masło - 100 gramów
- olej słonecznikowy - 50 mililitrów
Polędwiczki w sosie cytrynowo-kaparowym - Sposób przygotowania:
- Umyj mięso, usuń błony oraz żyły i osusz. Następnie obsyp Przyprawą do mięs Knorr i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.
- Pokrój drobno cebulę i kapary. Obsmaż mięso na patelni ze wszystkich stron, po czym dodaj cebulę i kapary. Całość podlej białym winem.
- Patelnię wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 190°C na około 15 minut.
- Mięso przełóż na bok. Do powstałego sosu dodaj Bulionetkę pieczeniową Knorr oraz sok z cytryny. Całość doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj przez chwilę - do momentu, gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
- Dodaj masło i natkę pietruszki - energicznie mieszając spraw, aby masło zemulgowało w sosie.
- Na koniec pokrój polędwiczki w plastry, ułóż na talerzu i podawaj polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz