Kaczka po pekińsku
Kaczka po pekińsku - składniki:
- sos sojowy - 1 łyżka
- sherry - 50 łyżek
- woda - 50 mililitrów
- miód - 1 łyżka
- ostra papryka - 5 gramów
- mąka pszenna - 200 gramów
- woda - 50 mililitrów
- olej sezamowy - 3 łyżki
- sól - 1 łyżka
Kaczka po pekińsku - Sposób przygotowania:
- W dużym garnku ugotuj wrzątek. Zanurz kaczkę na kilka minut. Następnie dokładnie osusz i pozakłuwaj mięso widelcem.
- Zmieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie posmaruj kaczkę. Zachowaj pozostałą marynatę. Kaczkę marynuj przez 12h.
- Następnie posmaruj ponownie mięso pozostałą marynatą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2h. Jeśli pod koniec pieczenia skórka z kaczki nie będzie rumiana i chrupiąca możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
- W trakcie pieczenia przygotuj placuszki. W misce wymieszaj składniki ciasta z gorącą wodą. Wyrabiaj dokładnie masę.
- Jak ciasto będzie gotowe oddziel od niego małe kulki, które następnie rozwałkuj na cienkie okrągłe placuszki. Smaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu aż nabiorą złotego koloru z obu stron.
- W misce wymieszaj składniki sosu. Cebulę dymkę i ogórka (bez pestek) pokrój w długie słupki.
- Kaczkę po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, aby lekko ostygła. Następnie, za pomocą noża, zdejmij delikatnie mięso, pokrój razem z skórą w paski. Na talerzu układaj najpierw placuszki, następnie mięso i na wierzchu warzywa. Danie podawaj z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz