Meksykański kurczak w sosie mole (czekoladowym)
Meksykański kurczak w sosie mole (czekoladowym) - składniki:
- czerwona papryczka chili - 1 sztuka
- papryczka chili zielone - 1 sztuka
- kumin - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- ryż (do podania)
Meksykański kurczak w sosie mole (czekoladowym) - Sposób przygotowania:
- Udka z kurczaka umyj i wysusz. Usuń skórę i kości, tak, by pozostało samo mięso.
- Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody. Następnie zagotuj i zdejmij z ognia.
- Do gorącego płynu dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do chwili, aż się rozpuści. Następnie wlej colę.
- W moździerzu rozgnieć ziarna kolendry oraz czosnek. Wraz z kuminem i posiekanymi papryczkami chili dodaj do marynaty.
- Połącz mięso z marynatą, całość przełóż do woreczka z opakowania Fix Knorr i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Potrawę podawaj z ugotowanym ryżem, powstałym podczas pieczenia sosem oraz posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz