niedziela, 14 kwietnia 2013

Meksykański kurczak w sosie mole (czekoladowym)


Meksykański kurczak w sosie mole (czekoladowym) - składniki:

  • czerwona papryczka chili - 1 sztuka
  • papryczka chili zielone - 1 sztuka
  • kumin - 1 łyżeczka
  • czosnek - 2 ząbki
  • ryż (do podania)

Meksykański kurczak w sosie mole (czekoladowym) - Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka umyj i wysusz. Usuń skórę i kości, tak, by pozostało samo mięso.
  2. Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody. Następnie zagotuj i zdejmij z ognia.
  3. Do gorącego płynu dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do chwili, aż się rozpuści. Następnie wlej colę.
  4. W moździerzu rozgnieć ziarna kolendry oraz czosnek. Wraz z kuminem i posiekanymi papryczkami chili dodaj do marynaty.
  5. Połącz mięso z marynatą, całość przełóż do woreczka z opakowania Fix Knorr i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Potrawę podawaj z ugotowanym ryżem, powstałym podczas pieczenia sosem oraz posiekaną kolendrą.
  6. Meksykański kurczak w sosie mole (czekoladowym)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz