niedziela, 23 czerwca 2013

Włoska lasagne z pieczarkami

Włoska lasagne z pieczarkami


 

 

 

Włoska lasagne z pieczarkami - składniki:

  • makaron Lasagne - 300 gramów
  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1opakowanie
  • śmietana 36%
  • mielona wołowina - 500 gramów
  • Rosół wołowy Knorr
  • koncentrat pomidorowy
  • wędzony boczek - 50 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • seler naciowy łodyga - 1 sztuka
  • pomidory - 300 gramów
  • pieczarki - 250 gramów
  • ser cheddar - 100 gramów
  • parmezan - 2 łyżki
  • tymianek - 1 szczypta
  • bazylia - 1 szczypta
  • oregano

















SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • 1
    Włoska lasagne z pieczarkami
    Warzywa, oprócz pomidorów, obierz i zetrzyj na tarce. Łodygę selera pokrój i razem z boczkiem oraz pozostałymi warzywami przesmaż na rozgrzanej oliwie.
  • 2
    Włoska lasagne z pieczarkami
    Dodaj wołowinę, koncentrat pomidorowy i kostkę Knorr. Zalej 0,5 l wody i duś do momentu odparowania płynu. Dodaj zioła.
  • 3
    Włoska lasagne z pieczarkami
    Pieczarki umyj, pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na osobnej patelni.
  • 4
    Włoska lasagne z pieczarkami
    Przygotuj Sos Carbonara Knorr - zawartość opakowania wymieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną, doprowadź do wrzenia. Gotuj 1 minutę.
  • 5
    Włoska lasagne z pieczarkami
    Przygotuj garnek wrzącej, osolonej wody i dodaj łyżkę oleju. Makaron ugotuj al dente, odcedź.
  • 6
    Włoska lasagne z pieczarkami
    Na spód naczynia żaroodpornego wylej i rozprowadź kilka łyżek sosu Carbonara. Ułóż płaty makaronu a następnie na przemian pieczarki, sos boloński, ser i ponownie płaty makaronu. Czynność powtarzaj do momentu wykończenia składników. Ostatnią warstwę przykryj płatami, posmaruj śmietanowym sosem, ułóż pieczarki i posyp serem.
  • 7
    Włoska lasagne z pieczarkami
    Wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj 45 minut w temp. 180 st. C.
    Włoska lasagne z pieczarkami




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz