niedziela, 23 czerwca 2013

ORZEŹWIAJĄCE SAŁATKI

ORZEŹWIAJĄCE SAŁATKI


Jak już zapewne zdążyliście się przekonać, o sałatach i sałatkach mogłabym  pisać bez końca. Mają właściwie wyłącznie zalety: są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mogą być samodzielnym daniem bądź dodatkiem. A ich liczba jest chyba nieskończona…
Knorr2 100946
Ale wracając do przepisów. Dziś proponuję orzeźwiającą sałatkę na gorący, letni dzień. Jej przygotowanie zawsze sprawia mi wiele radości i przywołuje wspomnienia śródziemnomorskich podróży.
Panie i Panowie, oto tabbouleh (czytaj tabuli).
Sałatka tabbouleh
3-4 porcje
Składniki:
  • 100 g kaszki bulgur lub powszechnie dostępnego kuskusu
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki, posiekanej, do tej sałatki można użyć nawet dwóch pęczków
  • Pęczek świeżej mięty, posiekanej
  • 3 pomidory, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych i pokrojone (patrz sałatka nicejska)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 świeży ogórek
  • Pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotuj kaszkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W praktyce oznacza to zalanie kaszki gorącą wodą lub bulionem. Ostudź. Dolej oliwę i wymieszaj. Ogórek obierz, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazdo nasienne. Miąższ ogórka i pomidorów pokrój w kostkę.
Do ogórka i pomidorów dodaj miętę i natkę pietruszki. Następnie dodaj kaszkę i dokładnie wymieszaj.
Dopraw do smaku sałatkę sokiem z cytryny i pieprzem. Przed podaniem dobrze schłodź w lodówce.
Tabbouleh świetnie smakuje sama lub z mięsem duszonym na sposób arabski, np. tadżinami.
shutterstock_106659047
Ostatnia z serii przepisów na sałatki jest wspaniałym dodatkiem do dań curry. Bardzo świeża w smaku, łagodzi też ostry ognistość hinduskiej kuchni. Można ją też stosować jako dip do surowych warzyw lub indyjskich chlebków papadam.
iStock_000010395291Medium
Ogórkowa raita
3-4 porcje
Składniki:
  • 2 ogórki
  • 125 ml gęstego jogurtu naturalnego (np. typu śródziemnomorskiego)
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • ¾ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki mielonego chili
  • ¼ łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w mniejsze kawałki, przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj blenderem. Przed podaniem schłodź w lodówce.
Prawda, że proste? Jedzmy więc sałaty i sałatki. Na zdrowie!
Podobał Ci się ten artykuł? Wspieraj nasz blog i podziel się nim ze znajomymi:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz