niedziela, 23 czerwca 2013

TRUSKAWKI NA SŁODKO

TRUSKAWKI NA SŁODKO


Już są! Na straganach i w sklepach pojawiają się pachnące i soczyste truskawki. Koniec maja i początek czerwca to dla mnie najpiękniejszy czas w roku.
Na początek proponuję klasyczne pierogi leniwe z truskawkami.
Pierogi_leniwe_z_truskawkami_i_jogurtem
shutterstock_77205754

Truskawki. Czekam na nie zawsze z ogromną niecierpliwością. Wspaniały smak, kuszący aromat, głęboki, intensywny kolor… Uwielbiam je po prostu bez dodatków, może z odrobiną cukru, a w chwilach słabości z kleksem bitej śmietany (własnoręcznie ubitej).
Truskawki zwiastują także początek sezonu letniego, czyli bogactwo świeżych warzyw, owoców i ziół.
Oczywiście truskawki są dostępne przez cały rok, pięknie opakowane, atrakcyjne i błyszczące. Nigdy jednak nie smakują tak, jak nagrzana słońcem, dojrzała, polska truskawka, zerwana na polu. Nie zawsze idealnie równa i rumiana, ale o jakim smaku i zapachu! Nie ma sobie równych na świecie.
Wybierając truskawki zwracam uwagę na sposób ich ułożenia w łubiance. Delikatna truskawka nie znosi ścisku i w przeciętnej łubiance mieści się najwyżej 2 kg owoców. Truskawki powinny być błyszczące, raczej suche, z nieusuniętymi szypułkami. Bardzo ważny jest aromat, charakterystyczny, słodkawy. Pochylcie się nad kobiałką i sprawdźcie czy pachnie. Jeżeli tak, to owoce powinny być świeże, a być może także słodkie.
W kuchni nie myję od razu wszystkich owoców. Lepiej przełożyć je na wilgotny ręcznik i umieścić luźno w pojemniku. Owoców przygotowuję tylko tyle ile potrzebuję w danej chwili.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz