niedziela, 25 września 2011

Jak Francuzi jedzą.

Powszechnie wiadomo, że jedzenie pełni ogromną rolę w życiu Francuzów. Siłą tradycji w kuchni francuskiej są regiony ze swoją odmiennością, specyfiką smaków, które powstawały przez wieki. Jakość potraw ma swoje źródło w niespotykanej dbałości o surowiec.

Kuchnia francuska to raj dla smakoszy! Wybrane dania:
Maślane bułeczki brioche. Przepis na francuskie bułeczki maślane, na śniadanie. Drożdżowe bułeczki, najlepszy przepis.Chleb kukurydziany, z kaszki kukurydzianej i kukurydzy. Przepis na chleb francuskiPlacek ze śliwkami z francuskim kremem migdałowym.Coco au Miel - francuskie ciastka kokosowe z miodem. Ciastka z francuskich cukierni. Przepisy na francuskie ciastka Creme brule, deser francuski, francuski krem creme brulee, krem brule waniliowy, krem brule przepisFrancuskie rogaliki drożdżowe. Croissanty przepis najlepszy. Croisant - przepis i zdjęcie. Rogale z ciasta francuskiegoCzekoladowe brioszki. Brioche z czekoladą. Drożdżówki francuskie. Francuskie pieczywo przepisy na bułkiCykoria duszona po francusku, francuski przepis na cykorię, sałatka z cykorii, cykoria przepis, biała cykoria, różowa cykoria, przepisy francuskie, z kuchni francuskiej.Foie grasPtysie serowe. Gougère z serem Gruyère. Francuskie bułki wytrawne z serem żółtym - puffs.Łosoś w papilotach z porami, danie z kuchni francuskiej z łososiem. Łosoś pieczony w folii z porami, ziołami i śmietaną.Naleśniki francuskie, przepis podstawowy na klasyczne naleśniki francuskieRoladki z naleśników. Przepis na francuskie naleśniki zawijane z szynką parmeńską, serem i szpinakiemDrożdżówki francuskie z kremem i rodzynkami. Przepis na pains aux raisinsPrzepisy na pieczywo, bułki, drożdżówki, rogaliki, francuskie wypieki drożdżowe, bułeczki, chleb przepisySalmon en croûte, Pieczony łosoś w cieście francuskim, z fasolką i ziemniakami. Łosoś we francuskim cieście, łosoś w cieście francuskim.Serek kozi zapiekany z migdałami w sosie balsamiczno-imbirowym. Panierowany ser kozi na sałatce.Sole Meunière. Francuski przepis na solę. Filety z soli z masłem i natką pietruszki. Przepis z kuchni francuskiejstek z pieprzem, steak au poivre, steki w sosie pieprzowym, stek z pieprzem czarnym przepisStek z cykorią, Polędwica wołowa z masłem pietruszkowym, smażonymi ziemniaczkami i duszoną cykorią. Danie z wołowiny, stek wołowy.Terrina domowa, francuska terrine, przepis na francuską terrinęTuńczyk z rabarbarem. Danie z tuńczykiem z kuchni francuskiej. Tuńczyk po francusku. Danie z jednej patelni z tuńczykiem i rabarabrem. Przepis na danie z rabarbarem. Rabarbar przepisFrancuska zupa z jarzyn z pistou. Soup au pistou, zupa jarzynowa z pesto z bazylii. Przepis na zupę francuską z modych jarzynZupa chłodnik z cukinii. Zupa cukiniowaŻabnica po burgundzku, danie z żabnicy, potrawa z żabnicy, danie kuchni francuskiej z czerwonym winem, przepis i zdjęcie żabnicy. Monkfish, diabeł morski.

Francuski obiad, dania z kuchni francuskiej, sprawdzone przepisy, kuchnia Francuzów, jak jedzą Francuzi, przepisy z Francji, kuchnia z francuskich przepisów, kuchnia autorska, zdjęcia potraw eleganckich, smaczne potrawy przepisy znad Tamizy, smaczne dania, wyrafinowane potrawy z kuchni francuskiej, delikatne dania francuskie, sprawdzone przepisy kuchni francuskiej, desery francuskie, deser
W dziale "Francuski obiad" znajdują się przepisy i zdjęcia wykwintnych francuskich dań. Typowe przepisy na francuskie desery, zupy i przekąski w oryginalnej wersji lub zmodyfikowanej. Z dań głównych: łosoś zawijany w ciasto francuskie, stek z masłem pietruszkowym ze smażonymi ziemniakami z dodatkiem cykorii, pieczone kacze nóżki z pigwą oraz smażona makrela z porami. Z deserów sprawdzony i prosty przepis na przepyszne ciasto kruche, czyli tartę francuską oraz creme brulee. Poza tym wszystko o francuskich zupach - kremach, przepis na zielony chłodnik z cukinii oraz przepis na prawidłowo usmażony omlet francuski, ze szparagami i orzechami nerkowca. Z dodatków - smażona marmolada cebulowa, sałatka i surówka z cykorii na sposób francuski oraz pomysły na francuskie grzanki croutons.

Każdy miłośnik kuchni francuskiej musi też spróbować dań znajdujących się w innych działach:Żeberka w marynacie sojowo-imbirowejRoladki z dorsza z porami, francuski deser Charlotteoraz Czekoladowe cisto truflowe, a także obejrzeć zdjęcia z francuskiej cukierni Florian. Francuskie pochodzenie ma równieżsos holenderski, który przygotowałam jako dodatek do szybkich dań z jajek.

Diabelskie żeberkapolędwiczki wieprzowe po francusku, francuskie danie z mięsa, z polędwiczek wieprzowychpaluszki_z_soliRoladki z dorsza, Dorsz w porach ze śmietankąFrancuski sos remoulade, przepis, jak przygotowaćZupa krem z dyni. Krem z dyni. Przepis na dynię piżmową. Butternut squash, dynia piżmowa przepisJabłka z kruszonką z rodzynkami i cynamonem. Najprostszy deser z jabłek. Lekki, owocowy. Przepis na kruszonkę z jabłkami lub gruszkami.Przepis na ciasto czekoladowe z orzechami pecan, trufla czekoladowa przepis ze zdjęciami.Ciasto jogurtowe. Najprostsze ciasto z jogurtem i olejem. Ciasto dla dzieci. Przepis na najlepsze ciasto dla dzieci.Markizy migdałowe. Ciasteczka przekładane kremem z białej czekolady. Beziki ze zmielonymi migdałami. Pyszne ciasteczka na przyjęcia.Łosoś z tapenadą. Najlepsze przepisy na łososia. Filety z łososia z pastą z czarnych oliwek, kaparów i anchois.Sos remoulade, céleri rémoulade, sałatka selerowa z sosem remoulade, francuski sos majonezowy rémoulade, quiche_bob_paprykaprzegrzebki_z_salsa_pomidorowalosos_z_syropem_klonowym

Jak jedzą Francuzi...

Francja słynie z ogromnej ilości (około 400) gatunków sera! Do posiłku koniecznie musi być wino.

Le petit dejenuer
 - śniadanie to maślany rogalik - croissant, ciepła bułeczka z masłem - brioche, kawałek bagietki, kromka chleba z masłem i dżemem, ciastko z café au lait, czyli gorącą kawą z mlekiem albo mała czarna kawa lub gorąca czekolada. Zobacz zdjęcia w galerii Śniadanie francuskie oraz spróbuj przepisu na domową bagietkę francuską.

Le dejenuer - obiad składa się z dania głównego i deseru, ewentualnie przystawki i dania głównego z deserem jako dodatek. Dzisiaj tradycyjny, duży posiłek w środku dnia podawany jest wyłącznie w regionach wiejskich, a wyjątek stanowi niedzielny obiad. W miastach na lunch składa się raczej kanapka, sałatka, omlet lub inny mały posiłek w kawiarni lub w domu. Lunch serwuje się także w restauracjach, winiarniach, kawiarniach, barach bistro i piwiarniach. Miejska moda na lunch uderza w oferujące bogate dania restauracje w dawnym stylu. Francuzi żyją ostatnio zdrowiej, porcje są znacznie mniejsze.

Le diner - Typowa francuska kolacja, główny posiłek dnia, składa się z conajmniej trzech potraw. Zaczyna się od przystawki - hors d'oeuvre: zupa, sałatka, danie z jaj lub terrine. Danie główne - le plat to ryba, mięso, drób, podawane zazwyczaj z sosem, z ziemniakami, makaronem lub ryżem i warzywami lub sałatką. Do kolacji podaje się również sery i/lub deser. Zobacz zdjęciaFoie gras prosto z Nicei we Francji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz