środa, 10 sierpnia 2011

Quesadillas,Krokiety z pieczarek

u. 

Quesadillas






Składniki: * 150 g mąki kukurydzianej * 150 g mąki pszennej * 3/4 szklanki ciepłej wody * 250 g tartego radamera * olej do smażenia.

Przygotowanie: Z mąki i wody wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na kilka minut. Uformować w wałek i podzielić na 8-10 kawałków. Kawałki spłaszczyć w dłoniach, tworząc placki o średnicy ok. 12 cm. Wkładać do środka ser i zlepiać brzegi jak w pierogach. Smażyć z obu stron na patelni zanurzone w gorącym oleju. Po usmażeniu osuszać na papierze. Podawać gorące z salsą i kwaśną śmietaną

Krokiety z pieczarek

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • jajko
  • olej do smażenia
  • 60 dag pieczarek
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • Sposób przygotowania

    1. Do maki dodać 2 jajka, łyżkę oleju i szczyptę soli. mlekiem rozrobić ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany. usmażyć naleśniki.
    2. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę udusić na patelni, doprawić.
    3. Na usmażone naleśniki nakładać farsz pieczarkowy i zwinąć w krokiety. postępować tak do wyczerpania składników.
    4. krokiety obtoczyć w jajku i bułce, smażyć na rumiano na patelni. podawać z czerwonym barszczem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz