środa, 6 lipca 2011

Nalewka z czarnych porzeczek

Składniki nalewki:
1 kilogram dojrzałych czarnych porzeczek
400 gram miodu (słoik)
1 litr spirytusu 95%
0,5 litra wodyNalewka porzeczkowa w karafce
Sposób przygotowania:
1. Umyte i osuszone czarne porzeczki wsypujemy do słoja, lekko rozgniatamy i zalewamy miodem.
2. Zostawiamy na dwa tygodnie i codziennie potrząsamy słojem, aby miód się rozpuścił.
3. Wlewamy do słoja spirytus i odstawiamy na 6 tygodni.
4. Zlewamy nalew, porzeczki odciskamy i łączymy obydwa płyny.
5. Pozostałe w słoju porzeczki zalewamy wodą i odstawiamy na 5 dni, dwa razy dziennie mieszając.
6. Odciskamy porzeczki, łączymy płyn z nalewem i odstawiamy wszystko na 3 miesiące.
7. Po tym czasie filtrujemy nalewkę, rozlewamy w butelki i odstawiamy na pół roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz