środa, 15 czerwca 2011

Gustowne paszteciki z mięsem


Składniki

Paszteciki mięsne
CIASTO DROŻDŻOWE: 
1 kg mąki (ja używam tortowej) 
kostka drożdży 
4 jajka 
szczypta soli 
ok. szklanki mleka 
kostka margaryny 
ok. 2 łyżek cukru 
FARSZ: 
ok. 1 kg karkówki bez kości 
2-3 cebule 
sól 
pieprz 
sucha bułka

Przygotowanie

Najpierw pokroić karkówkę na drobne kawałki (szybciej się piecze). Podsmażyć na oleju z cebulką. 
Później podlać wodą i dusić aż zmięknie. Co jakiś czas podlewać. Gdy już będzie miękka - odstawić żeby wystygła. Zmielić w maszynce do mięsa, bułkę namoczyć w zimnej wodzie i też zmielić z mięsem oraz cebulką. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Gdyby farsz był za suchy dodajemy tłuszczyk z duszenia. 
Wyrabiamy ciasto drożdżowe. 
Wsypać mąkę do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku + cukier (nie gorącym - bo zaparzą się drożdże i nie wyrośnie). Mąkę mieszać najpierw z jajami, powoli dolać rozczyn z drożdży i dalej mieszać, wyrabiać (najlepiej ręcznie). Do tego wlać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, zawsze do każdego ciasta dodaję szczyptę soli. I wszystko tak wyrobione leciutko podsypuję z wierzchu mąką, przykrywam ściereczką i rośnie jak szalone. (Ja odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.) 
Następnie wałkuję podłużne, nie za cienkie paski, nakładam wzdłuż farsz i zawijam w rulonik (tak jak na kopytka) i kroję w prostokąciki o długości 5-6-cm. 
Wszystkie smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę w piekarniku ok.30 minut. 
Podawać z czerwonym barszczem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz