Składniki
CIASTO DROŻDŻOWE:
1 kg mąki (ja używam tortowej)
kostka drożdży
4 jajka
szczypta soli
ok. szklanki mleka
kostka margaryny
ok. 2 łyżek cukru
FARSZ:
ok. 1 kg karkówki bez kości
2-3 cebule
sól
pieprz
sucha bułka
1 kg mąki (ja używam tortowej)
kostka drożdży
4 jajka
szczypta soli
ok. szklanki mleka
kostka margaryny
ok. 2 łyżek cukru
FARSZ:
ok. 1 kg karkówki bez kości
2-3 cebule
sól
pieprz
sucha bułka
Przygotowanie
Najpierw pokroić karkówkę na drobne kawałki (szybciej się piecze). Podsmażyć na oleju z cebulką.
Później podlać wodą i dusić aż zmięknie. Co jakiś czas podlewać. Gdy już będzie miękka - odstawić żeby wystygła. Zmielić w maszynce do mięsa, bułkę namoczyć w zimnej wodzie i też zmielić z mięsem oraz cebulką. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Gdyby farsz był za suchy dodajemy tłuszczyk z duszenia.
Wyrabiamy ciasto drożdżowe.
Wsypać mąkę do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku + cukier (nie gorącym - bo zaparzą się drożdże i nie wyrośnie). Mąkę mieszać najpierw z jajami, powoli dolać rozczyn z drożdży i dalej mieszać, wyrabiać (najlepiej ręcznie). Do tego wlać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, zawsze do każdego ciasta dodaję szczyptę soli. I wszystko tak wyrobione leciutko podsypuję z wierzchu mąką, przykrywam ściereczką i rośnie jak szalone. (Ja odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.)
Następnie wałkuję podłużne, nie za cienkie paski, nakładam wzdłuż farsz i zawijam w rulonik (tak jak na kopytka) i kroję w prostokąciki o długości 5-6-cm.
Wszystkie smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę w piekarniku ok.30 minut.
Podawać z czerwonym barszczem.
Później podlać wodą i dusić aż zmięknie. Co jakiś czas podlewać. Gdy już będzie miękka - odstawić żeby wystygła. Zmielić w maszynce do mięsa, bułkę namoczyć w zimnej wodzie i też zmielić z mięsem oraz cebulką. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Gdyby farsz był za suchy dodajemy tłuszczyk z duszenia.
Wyrabiamy ciasto drożdżowe.
Wsypać mąkę do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku + cukier (nie gorącym - bo zaparzą się drożdże i nie wyrośnie). Mąkę mieszać najpierw z jajami, powoli dolać rozczyn z drożdży i dalej mieszać, wyrabiać (najlepiej ręcznie). Do tego wlać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, zawsze do każdego ciasta dodaję szczyptę soli. I wszystko tak wyrobione leciutko podsypuję z wierzchu mąką, przykrywam ściereczką i rośnie jak szalone. (Ja odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.)
Następnie wałkuję podłużne, nie za cienkie paski, nakładam wzdłuż farsz i zawijam w rulonik (tak jak na kopytka) i kroję w prostokąciki o długości 5-6-cm.
Wszystkie smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę w piekarniku ok.30 minut.
Podawać z czerwonym barszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz